Massage

Bij een klassieke massage zullen de spieren zich ontspannen. Het gemasseerde gedeelte van uw lichaam heeft een betere doorbloeding en daardoor voelt u minder pijn. Hieronder volgt een uitleg over de werking van de klassieke massage bij de verschillende reumatische aandoeningen.
 

Klassieke massage bij Artrose

Bij artrose is er sprake van een verminderde kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten. Het kraakbeen wordt 'ruw', waardoor het gaat slijten. Bij ernstige slijtage ontstaat er bot op bot contact. Bij artrose treedt veelal pijn, stijfheid, instabiliteit van het gewricht, maar ook geïrriteerde slijmbeurzen op. Artrose komt het meeste voor in de knieën, heupen, nek, onderrug en handen.Massage is als ondersteunende behandeling zeer effectief tegen vermindering van artroseklachten. Het verbetert de spierspanning van de spieren rondom het aangedane gewricht, het geeft een betere doorbloeding waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en voedende stoffen beter aangevoerd en daarnaast het vermindert de pijn.
 

Klassieke massage bij Fibromyalgie

Hierbij is er sprake van chronische pijn in de spieren en bindweefsels in het hele lichaam. Bindweefsel komt voor in der banden die organen en gewrichten ondersteunen. Wanner het bindweefsel de organen en gewrichten niet goed kan ondersteunen vraagt dat veel van de omliggende spieren om dit op te vangen. Hierbij komen er spier- afvalstoffen vrij die, als ze niet voldoende afgevoerd kunnen worden, verzuring veroorzaken met als gevolg ondermeer chronische, zeurende, stekende, brandende en snijdende pijn in het lichaam, vermoeidheid, stijfheid, krachtverlies.Een massage zorgt voor een betere doorbloeding van het bindweefsel en spieren waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Daarnaast komen er door de massage ook endorfines vrij. Dit zijn natuurlijke, lichaams-eigen pijnstillers, waardoor ook het zenuwstelsel meer tot rust komt. Fibromyalgie is pijnlijk en uit zich heel divers. Bij de één is het zenuwstelsel overprikkeld en bij de ander is de stijfheid in het weefsel het hoofdprobleem. Bij fibromyalgie klachten is het belangrijk om de massage hierop aan te passen.
 

Klassieke massage bij Bechterew

Dit is een vorm van ontstekingsreuma waarbij meestal de gewrichten van de ruggenwervels en de SI gewrichten (gewrichten tussen het bekken en het heiligbeen) als eerste ontstoken raken. Daarnaast kunnen ook ontstekingen ontstaan in andere gewrichten en pezen, zoals die van het borstbeen, knieën, heupen en armen, voeten, vingers en achillespees. Door de ontstekingen raken het kraakbeen en het bot beschadigd, wordt er meer botbeen aangemaakt en groeien de gewrichten aan elkaar. Daarbij gaan de rugspieren verstijven.Een massage is ondersteunend om verstijving, pijn en vergroeiing tegen te gaan. Door de verbeterde doorbloeding worden de spieren versterkt. Ook maakt het lichaam door de massage een natuurlijke pijnstiller aan zodat het bewegen minder pijnlijk wordt. Massage maakt spanning in de compenserende spieren los om een goede houding terug te krijgen.
 

Alternatieve vormen die bij reumatische aandoeningen kunnen worden gebruikt

  • Voetzoolmassage
    Deze vorm van massage wordt ook wel voetreflexologie of voetzoolreflextherapie genoemd. Een therapeut masseert bepaalde plekken op uw voet. Deze plekken corresponderen met andere delen van uw lichaam, zoals uw knie, heup of halswervelkolom.
  • Shiatsu massage
    Een shiatsu masseur gaat ervan uit dat u pijn heeft omdat er niet genoeg energie stroomt naar een bepaald orgaan. Hij zal daarom de energiebanen naar dat orgaan masseren.


 

Bronnen van wetenschappelijk onderzoek

  • American Massage Therapy Association
  • Archives of Internal Medicine
  • Institute for Complementary and Alternative Medicine at the UMDNJ School of Health Related Professions
  • Reumafonds.nl
 


Deel deze pagina