RAPIT-methode

RAPIT staat voor Reumatoïde Artritis Patiënten In Training.
 

Wat is de RAPIT-training

De RAPIT-training is een individuele of groepstherapie voor cliënten met Reumatoïde Artritis, M. Bechterew, Artritis psoriatica, Artrose en Fibromyalgie. De deelnemers volgen twee keer per week een beweegprogramma onder leiding van een fysiotherapeut. De RAPIT-training is bedoeld voor mensen bij wie door de reumatoloog de diagnose is gesteld. U kunt aan de training deelnemen wanneer u geen andere aandoeningen heeft die van invloed kunnen zijn op de training, zoals ernstige hart- of longaandoeningen.
 

Hoe ziet het programma van een RAPIT-training eruit

Voor dat u aan het programma van de RAPIT-training begint vindt er een individuele intake plaats. Tijdens een intake stelt de fysiotherapeut u een aantal vragen met betrekking tot uw ziektebeeld, eventuele andere aandoeningen, uw medicijngebruik en andere relevante onderwerpen. Ook wordt gekeken naar de toestand van uw gewrichten, conditie. Vervolgens stelt de fysiotherapeut samen met u een aantal behandeldoelen op en worden de evaluatiemomenten afgesproken. De training vindt tweemaal per week plaats en duurt 60 minuten. De training start met een warming-up. Daarna volgt een conditietraining. Vervolgens wordt er twee keer een circuit gevolgd, dat wil zeggen dat er achtereenvolgens individueel verschillende korte oefeningen worden gedaan. Deze oefeningen zijn gericht op bewegingen die u in het dagelijks leven ook maakt. Het circuit wordt regelmatig vernieuwd. De training sluit af met eventueel een spel en een cooling down.
 

Effectiviteit en veiligheid wetenschappelijk aangetoond

De effectiviteit en veiligheid van dit programma zijn aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek dat werd uitgevoerd op de afdeling Reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De cliënten die deelnemen aan de RAPIT-training blijken een duidelijke toename van fysieke capaciteit en functionele capaciteit te hebben. De cliënten die de RAPIT-training volgen hebben minder toename van schade aan de hand- en voetgewrichten. 


Deel deze pagina