Axiale spondyloartritis

Artritis psoriatica is een combinatie tussen ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. U kunt dus klachten aan uw huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen. Artritis psoriatica is een vorm van spondyloartritis.
 

Artritis

Artritis betekent gewrichtsontsteking. Bij artritis psoriatica komen de ontstekingen meestal voor in de gewrichten van uw armen of benen, zoals uw handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in uw rug zitten, in uw bekken, of op de plek waar uw ribben aan uw borstkas vastzitten.
 

Psoriasis

Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Als u dat heeft wordt uw huid rood en gaat sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van uw ellebogen en knieën, uw hoofdhuid en uw huidplooien. Psoriasis kan ook voorkomen bij uw navel, bilnaad en op uw handpalmen en voetzolen.
 

Spondyloartritis

Artritis psoriatica is een vorm van spondyloartritis. Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt voor het krijgen van spondyloartritis.
 

Wie krijgt artritis psoriatica

Artritis psoriatica komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen. De aandoening begint meestal tussen het 20e en 30e levensjaar, maar kan ook op een andere leeftijd ontstaan.
 

Wat merkt u van artritis psoriatica

Bij artritis psoriatica heeft u naast eventuele huidklachten last van pijnlijke, stijve gewrichten. U kunt uw gewrichten meestal minder goed bewegen. Daarnaast kan vermoeidheid erg overheersend zijn.
 

Pijn, zwelling en stijfheid

Een ontstoken gewricht is vaak pijnlijk en stijf. De ontstoken plek wordt warm en rood en kan gezwollen zijn. Daardoor kunt u het minder goed bewegen. Vooral 's ochtends of als u lange tijd in dezelfde houding heeft gezeten kunnen uw gewrichten erg stijf zijn. Als uw vinger of teen helemaal opzwelt heet dat een worstvinger of worstteentje. Uw vinger wordt dan rood en het eindkootje van uw vinger kan krom komen te staan.
 

Vermoeidheid

Vermoeidheid komt veel voor bij artritis psoriatica. Het kan zich zowel psychisch als lichamelijk uiten en kan erg overheersend zijn. Vaak zijn er meerdere factoren die de vermoeidheid veroorzaken en in stand houden. Zo kan vermoeidheid een direct gevolg van de ziekte zijn, maar ook een bijwerking van de medicijnen die u gebruikt. Ook kan de pijn u uit uw slaap houden.
 

Ontstekingen

Een ontsteking van een pees of peesaanhechting geeft veel pijn zonder dat er iets te zien is op uw huid. Als uw peesaanhechtingen ontstoken zijn voelt u vooral pijn op de plaats waar de pees vastzit een het bot.
Sommige mensen met artritis psoriatica krijgen een oogontsteking. Deze kan mild of ernstig verlopen. De ontsteking ontstaat meestal doordat uw ogen te droog zijn. Druppelen met kunsttranen kan dan helpen.


Bron: www.reumafonds.nl

Voor meer informatie over reumatische aandoeningen verwijzen wij u naar de website van het reumafonds (www.reumafonds.nl


Deel deze pagina