Ontstekingsreuma

Reumatoïde artritis (RA) betekent letterlijk: reumatische gewrichtsontsteking. Het woord 'reuma' komt uit het Grieks en betekent 'stroom' of 'ziekteverwekkende vloeistof'. En 'artritis' is afgeleid van het Griekse woord 'arthron', dat 'gewricht' betekent.

Grillig verloop

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische aandoening, waarbij gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. De ziekte gaat in principe niet over. Soms is de ziekte actief en heeft u veel klachten, soms is er een rustige periode. Het verloop is dus grillig. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Wat merkt u van reumatoïde artritis

Bij reumatoïde artritis (RA) verlopen de gewrichtsontstekingen vaak grillig. U kunt er enkele dagen of weken meer last van hebben. U kunt zich grieperig voelen, en ook erg vermoeid. In een later stadium kunnen er complicaties optreden, zoals een gescheurde pees of een bloedvatontsteking.

Pijnlijke ontsteking

Bij een beginnende ontsteking merkt u soms nog niets aan het gewricht. Later heeft u bijvoorbeeld pijn onder de bal van uw voeten bij het lopen, last van stijve vingers of opgezette handen. Een ontstoken gewricht doet pijn, is warm en gezwollen en u kunt het minder goed bewegen. Vooral 's ochtends, of als u lange tijd in dezelfde houding heeft gezeten, kan het gewricht stijf en pijnlijk zijn. Pijn kan uw nachtrust verstoren.

Grillig verloop ontstekingen

De ontstekingen verlopen erg grillig. Soms heeft u een aantal dagen, soms weken, meer last. Verder kunnen de ontstekingen wisselend in verschillende gewrichten voorkomen. Ook op één dag kunt u verschil voelen. 's Ochtends heeft u bijvoorbeeld vaak veel meer klachten dan 's middags.

Vermoeidheid en grieperig gevoel

Vermoeidheid is een andere klacht van veel mensen met reumatoïde artritis. Het is een overheersend symptoom van de ziekte en uit zich door gebrek aan energie. Omdat de ontsteking vaak bloedarmoede veroorzaakt, draagt dit ook bij aan de moeheid. Ook kan het lijken of u een griep onder de leden heeft, met koorts, zwakte en weinig eetlust.

Ook pezen, slijmbeurzen en spieren

Niet alleen uw gewrichten, maar ook uw pezen, slijmbeurzen en spieren kunnen meedoen in het ziekteproces en last geven. Ze kunnen stijf worden en verzwakken. Hierdoor wordt u minder beweeglijk en gaat uw conditie achteruit.

Risico op hart- en vaatziekten

Door de gewrichtsontstekingen heeft u een hoger risico om hart- of vaatziekten te krijgen dan mensen zonder RA. Dit komt doordat de ontstekingen de vaatwanden doen verkalken en van kwaliteit doen veranderen. Dat geeft meer risico op dichtslibben van de vaten wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Het is voor u dus extra belangrijk om andere risicofactoren zoveel mogelijk te beperken. De risicofactoren die, naast de RA, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen geven zijn onder meer:

 • Roken
 • Verhoogde bloeddruk
 • Te hoog cholesterolgehalte in het bloed
 • Suikerziekte
 • Overgewicht

Overlegt u met uw arts of u extra risico loopt, en wat u en uw arts daar samen aan kunnen doen. Als dat nodig is kan uw arts u voor verhoogde bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte behandelen of u ondersteuning bieden bij stoppen met roken.

Waaraan merkt u dat het slechter gaat

Reumatoïde artritis kent een wisselend verloop. U kunt het idee hebben dat u steeds verder achteruitgaat. Maar ook per dag kunnen er kleine schommelingen voorkomen. De ziekteactiviteit is toegenomen als u over een periode van meer dan twee weken het idee heeft dat:

 • u futlozer bent
 • u stijver bent en in steeds meer gewrichten pijn krijgt
 • u meer behoefte heeft aan pijnstillers
 • een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) niet meer werkt
 • uw dagelijkse bezigheden nog moeilijker gaan dan eerst
 • u meer gezwollen gewrichten heeft

U kunt in al deze situaties het beste contact opnemen met uw arts.


Bron: www.reumafonds.nl

Voor meer informatie over reumatische aandoeningen verwijzen wij u naar de website van het reumafonds (www.reumafonds.nl


Deel deze pagina